Behandelstrategie uit de methode Heijkoop met als prettige ‘bijwerking’; de afbouw van vrijheidsbeperkende middelen en maatregelen.
Waarom?
Heb jij belangstelling voor en/of ervaring met probleemgedrag en werk jij in de zorg of het onderwijs? En herken je dat bij ernstig probleemgedrag zowel het functioneren van de cliënt als ook van de begeleider onder druk komt te staan:
- Het gedrag van de cliënt is verruwd, er is sprake van slaan, schoppen e.d. Ook als begeleider merk je dat je harder roept, vaker duwt en trekt dan je voor jezelf acceptabel vind.
- De cliënt raakt steeds meer gericht op dat wat er fout kan gaan. Dit beïnvloed zijn denken, spreken en doen. Ook als begeleider denk je er steeds meer aan, in de overlegmomenten met je team neemt het probleemgedrag meer ruimte in.
- De onzekerheid en de angst neemt toe, ontspannen en plezierige momenten worden een zeldzaamheid. De strubbelingen en conflicten tussen cliënt en zijn huisgenoten en tussen de cliënt en de begeleiders, familie worden intenser.
- Naarmate het probleemgedrag heviger wordt, zullen er vaker middelen en maatregelen worden gebruikt om de veiligheid van de cliënt en de anderen te waarborgen.
De soms noodzakelijke middelen en maatregelen leiden hierbij vaak tot ernstige en structurele verschraling van het dagelijks bestaan De cliënt heeft steeds meer moeite te vertrouwen op de begeleider en de begeleider merkt dat hij steeds meer op zijn hoede is voor de dreiging die van de cliënt uitgaat.
Wat biedt deze workshop:
- Een introductie van de theoretische achtergrond en visie van de Methode Heijkoop.
- Informatie over de kern van de Methode Heijkoop en de bijdrage die het instrument daar aan levert.
- Demonstratie van het instrument Constructieve hantering probleemgedrag.
- Hoe je de vicieuze cirkel kunt doorbreken waarbij probleemgedrag de oorzaak is van nog meer probleemgedrag.
- Door het verminderen van vlucht-en opbouwen van basisveiligheid komt er meer ontspanning in het contact met de cliënt en neemt de behoefte aan de inzet van middelen&maatregelen af.
- Een manier van kijken die vooronderstelt dat de cliënt probeert zijn eigen probleemgedrag in de hand te houden waarmee de eerste stap wordt gezet voor samenwerking op de meest moeilijke momenten.
- Het ervaren van de effecten op de begeleider en daarmee op de kwaliteit van interacties met de cliënt en zijn behandeling.
- Voorwaarden voor het implementeren van het instrument.
Voor wie:
- Degenen die een ondersteunende rol hebben naar teams en werkzaam zijn als behandelcoördinator, coach, trainer, etc..
- Degenen die via deze laagdrempelige workshop willen kijken of deze manier van werken een toegevoegde waarde heeft voor hun bekwaamheid.
- Voor managers of het een toegevoegde waarde heeft voor de kwaliteit van dienstverlening.
Trainer:
Teja Luiten, is opleider aan de Heijkoop –Academy met jarenlange ervaring bij begeleidingstrajecten ( behandeling, opleiding, supervisie en coaching) met behulp van de Methode Heijkoop.
Datum:
09 oktober 2020
Locatie:
Kleine Poot 7, 7411 PE Deventer
Tijd:
10.00 – 12.30 uur
Kosten:
€ 50,-
In-company:
Uiteraard is het ook mogelijk om deze workshop in company te geven.
Neem hiervoor vrijblijvend contact op: tel 06-13499812, of mail me info@luitenconsult.nl