Consultatie
Consultatie met behulp van de methode Heijkoop
Wat is de problematiek?
Is er binnen je organisatie sprake van (ernstig) probleemgedrag van een cliënt zoals (ernstige) zelfverwonding, verbale of fysieke agressie, niet meer willen eten of spreken, zich extreem terugtrekken?
Of is er een sterke inperking van de cliënt vanwege het probleemgedrag, zoals het niet meer buiten komen, op zijn kamer moeten blijven, niet meer naar school of zijn werk mogen, het vastzetten van lichaamsdelen om hem te beletten zichzelf of anderen te beschadigen?
En……
Ben je als leidinggevende op zoek naar verandering van de begeleiding waarbij er ruimte komt voor de persoonlijk inbreng van de cliënt en de begeleider? Of wil je deskundigheid in huis halen, die ertoe bijdraagt dat zowel cliënten als belgeleiders zich persoonlijk ontwikkelen?
Heb je als gedragskundige, naast de gangbare diagnostiek, behoefte aan een systematische beeldvorming en behandeling, die je helpt om het unieke van deze cliënt te leren kennen? Vind je het belangrijk om hier ouders en begeleiders bij te betrekken?
Ben je als ouders of begeleiders bezorgd, onzeker of onmachtig vanwege bovenstaande problematiek? En ben je op zoek naar mogelijkheden om je kind, cliënt meer ruimte te kunnen bieden? Beter met hem te kunnen communiceren? Heb je vragen over de toekomstmogelijkheden voor de cliënt op het gebied van wonen en werk?
Dan kan consultatie m.b.v. de methode Heijkoop iets voor je zijn.
Tijdens deze externe consultatie werk ik samen met de actief betrokkenen uit de organisatie zelf. Denk aan leidinggevende, gedragswetenschapper, trainer, persoonlijk begeleider e.a. Op deze manier worden de beste resultaten bereikt. Familieleden zijn uiteraard altijd persoonlijk betrokken.
Soms is er een kortdurende crisisinterventie mogelijk. Een wat langer durende inzet is nodig bij (ernstig) vastgelopen situaties.
Een consultatietraject bestaat uit 4 fases nl:
1 Oriëntatie en analyse:
In deze fase hebben we een intake gesprek en maak ik kennis met de cliënt. Er vinden observaties plaats in het dagelijkse leven van de cliënt. Deze worden gedeeld met het team van de begeleiders en andere betrokkenen. Ik geef een toelichting over de uitgangspunten van de methode Heijkoop, en een advies voor het vervolg van de behandeling. De volgende fases van het consultatietraject richten zich op een intern veranderingsproces van de begeleiders. Een stap die noodzakelijk is om een structurele verandering te krijgen in de attitude van waaruit de cliënt begeleid wordt.
2 Bewustwording en beeldvorming
Twee werkbijeenkomsten Ontdekken Kijken, en/of twee teambijeenkomsten ‘Functioneringsprofiel’, of ‘Probleemoplossend samenwerken’, of ‘Relatiedynamiek’.
3 Invoering en eigen maken
Formuleren van inzichten en thema’s met betrekking tot de kwaliteit van de begeleiding. En start van videotraining voor begeleiders gericht op de persoonlijke afstemming tot de cliënt.
4 Onderhoud en opfrissen
Blijvende resultaten voor de cliënt en de organisatie is sterk afhankelijk van de mate waarin het intern ondersteunende netwerk zich de achtergrond en methodiek van deze benadering heeft eigen gemaakt. Periodieke evaluatie en opfrisbijeenkomsten, eventueel gecombineerd met een verkorte versie van videotraining.
Ben je benieuwd? Maak een afspraak.
Wil je overleggen of een externe consultatie m.b.v. de methode Heijkoop iets voor je is? Neem dan contact met me op. Dan maken we een afspraak voor een – geheel vrijblijvend – intake gesprek.
Investering
De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de intensiteit van het traject, en de problematiek. Bovendien is dit afhankelijk van de mate waarin ik kan samenwerken met al geschoolde Heijkoop videotrainers/coaches in de organisatie.
Tijdens het intake- gesprek bespreken we je vraag en de mogelijkheden die er binnen je organisatie al zijn. Op die manier krijg je een indicatie hoe de consultatie er uit kan gaan zien.
Op de pagina Opleiding Heijkoop zie je verschillende kennismaking- en opleidingsmogelijkheden t.a.v. de Methode Heijkoop.
Ben je benieuwd wat ik voor jou of jou organisatie kan doen?
Neem dan contact met me op. Ik kom graag een keer langs.
Door het Ontdekkend Kijken heb ik gezien dat Alex initiatieven neemt in de relatie dat hij ook mee wil doen…… Ik wacht nu dus af omdat ik inmiddels het vertrouwen heb dat er niet meer iets naars of vervelends gaat gebeuren.
Ik geef hem de mogelijkheid om te gaan, wil hem die ruimte geven, sterker nog ik ben ook benieuwd wat Alex gaat doen. Ik loop hem achterna en zie dat hij eigenlijk gewoon heel nieuwsgierig is. Die dag was er namelijk een braderie en dat vindt ie hartstikke leuk. Ik ben dan ook heel blij dat ik hem die ruimte heb kunnen geven………
Kelly (begeleidster)
Het traject met Teja was er één met een lach en een traan, waardevol en intens. Het heeft ons een breed inzicht gegeven in het functioneren van Mees. Het traject heeft ons bewuster gemaakt over de invloed van ons eigen handelen en welke voorwaarden er voor hem nodig zijn om goed te kunnen functioneren en zich te ontwikkelen. Het was fijn om haar een tijdje naast ons op ons pad te voelen. We kijken er met een zeer goed gevoel op terug! Het was de investering zeker waard!