Behandelstrategie uit de methode Heijkoop met als prettige ‘bijwerking’; de afbouw van vrijheidsbeperkende middelen en maatregelen
Waarom?
Heb jij belangstelling voor en/of ervaring met probleemgedrag en werk jij in de zorg of het onderwijs? En herken je dat bij ernstig probleemgedrag zowel het functioneren van de cliënt als ook van de begeleider onder druk komt te staan:
- Het gedrag van de cliënt is verruwd, er is sprake van slaan, schoppen e.d. Ook als begeleider merk je dat je harder roept, vaker duwt en trekt dan je voor jezelf acceptabel vind.
- De cliënt raakt steeds meer gericht op dat wat er fout kan gaan. Dit beïnvloed zijn denken, spreken en doen. Ook als begeleider denk je er steeds meer aan, in de overlegmomenten met je team neemt het probleemgedrag meer ruimte in.
- De onzekerheid en de angst neemt toe, ontspannen en plezierige momenten worden een zeldzaamheid. De strubbelingen en conflicten tussen cliënt en zijn huisgenoten en tussen de cliënt en de begeleiders, familie worden intenser.
- Naarmate het probleemgedrag heviger wordt, zullen er vaker middelen en maatregelen worden gebruikt om de veiligheid van de cliënt en de anderen te waarborgen.
De soms noodzakelijke middelen en maatregelen leiden hierbij vaak tot ernstige en structurele verschraling van het dagelijks bestaan De cliënt heeft steeds meer moeite te vertrouwen op de begeleider en de begeleider merkt dat hij steeds meer op zijn hoede is voor de dreiging die van de cliënt uitgaat.
Wat biedt deze workshop:
Een kennismaking met het instrument Constructieve Hantering Probleemgedrag door
- Gedragsproblematiek te analyseren vanuit een relationeel perspectief.
- Bij observatie van probleemgedrag onderscheid te maken tussen: vorm – intensiteit – betekenis.
- Bij een interventie onderscheid te maken tussen: tijdelijke onderbreking en definitieve breuk.
Een kennismaking met het instrument Functioneringsprofiel door:
- Bij systematische beeldvorming onderscheid te maken tussen kunnen en kennen enerzijds en emotioneel aankunnen anderzijds.
- De begeleider actief te betrekken bij de kans op over- of onderschatting.
Een kennismaking met het instrument Relatiedynamiek door:
- De inhoud van de centrale begrippen uit het O-V-K model te leren kennen.
- De relationele patronen tussen de begeleider en de cliënt te analyseren.
Voor wie:
- Degenen die een ondersteunende rol hebben naar teams en werkzaam zijn als behandelcoördinator, coach, trainer, etc..
- Degenen die via deze laagdrempelige workshop willen kijken of deze manier van werken een toegevoegde waarde heeft voor hun bekwaamheid.
- Voor managers of het een toegevoegde waarde heeft voor de kwaliteit van dienstverlening.
Trainer:
Teja Luiten, is opleider aan de Heijkoop –Academy met jarenlange ervaring bij begeleidingstrajecten ( behandeling, opleiding, supervisie en coaching) met behulp van de Methode Heijkoop.
Datum:
18 oktober 2024
Locatie:
Driebergen/Deventer
Tijd:
13.30 – 16.30
Kosten:
€ 95,-
Workshopleider:
Teja Luiten. Ik ben opleider aan de Heijkoop Academy met jarenlange ervaring bij begeleidingstrajecten (behandeling, opleiding, supervisie en coaching) met behulp van de Methode Heijkoop.
In-company:
Uiteraard is het ook mogelijk om de workshop in-company te geven.
Stuur hiervoor een mail naar info@luitenconsult.nl
Of bel naar: 06-13499812
Aanmelden:
Stuur een mail naar info@luitenconsult.nl met de naam en de datum van de workshop die je graag wil volgen